Hoeveel frisdrank op een feest?

Dit bericht delen:

Op een feest mag frisdrank niet ontbreken. Maar hoeveel frisdrank heb je nodig voor een verjaardag? En hoeveel voor een groter feest? Ga uit van de volgende formule en bepaal eenvoudig hoeveel frisdrank er per persoon op een feest gedronken wordt.

Zo bereken je hoeveel frisdrank je nodig hebt voor je feest:

Hoeveel frisdrank op een feest?

Het eerste uur: 3 drankjes per persoon.
Elk uur erna: 2 drankjes per persoon.

Dan hoef je dus alleen nog te weten hoeveel gasten je verwacht en hoelang je feestje ongeveer duurt. Rond dit naar boven af, zodat je genoeg drinken in huis hebt.

Voorbeeld:

Je viert je verjaardag voor 15 gasten en het feest duurt van 20 uur tot middernacht. Dan reken je 15×3 voor het eerste uur en 15×2 voor de volgende drie uren. Dus, op een feestje van 4 uur voor 15 personen worden ongeveer 45+90=135 drankjes gedronken. Dat is ongeveer 27 liter drinken, inclusief bier, wijn en water.

Hoeveel drinken per persoon?

Tenzij je een feestje voor tieners geeft, is frisdrank waarschijnlijk niet het enige wat je schenkt. Is er ook wijn en bier op je feestje? Dan zal er minder fris gedronken worden. Jij kent jouw gasten het best en kunt dus een inschatting maken van het aantal alcoholdrinkers en het aantal frisdrinkers. Houd rekening met de BOB (eventueel door ook 0.0 bier op je feest neer te zetten) en met het tijdstip van je feest. ‘s Avonds drinken je gasten meer alcohol, waardoor de hoeveelheid frisdrank per persoon anders is.

Met de drankformule voor feestjes (3 glazen tijdens het eerste uur en 2 glazen in elk uur daarna) heb je ruim voldoende drank in huis. Ruim inkopen is fijn, zodat gasten ook later op de avond nog keuze hebben. Gaat de frisdrank op je verjaardag toch erg hard? Zorg dat je aanmaaklimonade of fruitwater achter de hand hebt, zodat er altijd genoeg koud drinken voor je gasten is.

Welke frisdrank op een feestje

Op een feest mag cola niet ontbreken. Van elke honderd glazen frisdrank die in Nederland worden gedronken, zijn er 64 gevuld met cola! (Bron: NOS). Light en zero frisdranken zijn sterk in opkomst. Welke frisdrank op een feestje nog meer veel gedronken wordt? Dit zijn de vijf populairste frisdranken:

  • Cola
  • Cola light
  • Ice Tea
  • Sinas
  • Cassis

Wil jij veel soorten frisdrank op je feestje aanbieden? Kies dan niet voor anderhalve liter flessen, maar voor 1 liter of zelfs 0,5 liter flessen fris. Zeker als je weet dat bepaalde gasten dol zijn op een specifieke frisdrank, maar dat zij niet lang op je feestje blijven. Gaat een soort drank harder dan de rest? Bied nieuwe gasten dan eerst de minder populaire drank aan. Welke frisdrank op een feest het hardst gaat wordt sterk beïnvloed door de wijze waarop je het aanbiedt. Veel gasten gaan voor gemak en kiezen voor één van de eerste drankjes die je opnoemt.

Laat de gasten op je feest zelf drinken pakken

Het eerste drankje schenk jij in, dat hoort bij je rol als gastvrouw of -heer. Maar zet vervolgens gerust enkele flessen op tafel. Een kan neerzetten, met limonade of fruitwater, maakt het voor je gasten ook makkelijk om zelf een drankje te pakken. Hoeveel frisdrank er op een feest gedronken wordt is namelijk ook afhankelijk van de toegankelijkheid van je drinken. Maak het jezelf én je gasten makkelijk en zet een kan en eventueel wat flessen en pakken op de tafel bij de hapjes of chips. Zet er ook voldoende glazen bij.

Koop frisdrank voor je feest ruim op tijd

Een goed feestje organiseren kost tijd, ook als het om een kleine groep vrienden en familie gaat. Ben je het boodschappenlijstje voor je feestje aan het maken en staat alle frisdrank erop? Wacht niet tot het laatste moment om de frisdrank voor een feestje in te slaan. Frisdrank blijft lang goed, dus koop een maand van tevoren al wat pakken of flessen frisdrank als je in de supermarkt bent. Zo voorkom je dat je vlak voor je verjaardag of feest enorm moet sjouwen en heb je ook nog eens de kans om van aanbiedingen te profiteren. Het zelfde geldt voor het kopen van chips voor je feestje.
Het laatste deel van je verjaardagsboodschappen haal je wel vlak van tevoren. Dan weet je precies hoeveel gasten er op je feest komen en weet je hoe de weersvoorspelling eruitziet. Dat heeft invloed op hoeveel frisdrank per persoon er gedronken wordt. Op een warmere dag wordt er een stuk meer fris, bier en water gedronken dan bij slecht weer. Is het koud? Dan valt een kop warme kop thee of koffie in de smaak en zal frisdrank minder hard gaan. Tot slot een laatste tip voor je boodschappenlijstje: neem kartonnen bekertjes mee. Op een groot feest heb je misschien niet genoeg glazen, zeker wanneer mensen er meerdere per avond gebruiken. Bovendien zijn kartonnen bekertjes kleiner dan veel (long drink) frisdrankglazen, waardoor je tot wel tien bekertjes uit een fles met anderhalve liter frisdrank haalt. Zo geef je je gasten de kans om na een klein eerste drankje over te schakelen naar iets anders.

Veelgestelde vragen over frisdrank op een feest:

Welke frisdrank moet ik voor mijn feest kopen?

Cola is de populairste frisdrank en moet dus zeker op je feest aanwezig zijn. Zorg naast reguliere cola ook voor light of zero. Andere populaire frisdrank: fanta, icetea, sinas en cassis.

Hoeveel glazen gaan er uit een fles cola?

Er gaan 6 a 7 glazen uit een 1,5 liter fles cola.

Hoeveel consumpties per persoon moet ik rekenen?

Ga op een feest uit van 3 consumpties per persoon voor het eerste uur en van 2 consumpties per persoon voor elk uur erna.

Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *