Hoeveel stukken uit een taart voor een verjaardag?

Dit bericht delen:

Bij een verjaardag hoort taart, dus dat heb je ongetwijfeld al op het boodschappenlijstje voor je feestje staan. Of misschien ga je zelf wel een taart bakken. Maar hoeveel stukken gaan er uit een taart dus hoeveel taarten heb je nodig? Wij helpen je op weg om de juiste hoeveelheid taart voor een verjaardag of ander feest te kopen (of bakken natuurlijk!).

Hoeveel punten uit een taart?

Vlaai (diameter 27-30 cm): 8 grote of 12 kleine punten per vlaai

Appeltaart (diameter 20 cm): 10 punten per taart

Klein taartje (doorsnee van 15 cm): 6 stukjes per taartje

Voor het hierboven genoemde aantal taartpunten, is uitgegaan van de taarten en vlaaien die je kunt kopen bij de taartenwinkel of supermarkt. Bak je zelf een taart voor je verjaardag? Dan kan het formaat en de hoogte verschillen en ligt dus ook het aantal punten anders. Daarnaast is het heel slim om rekening te houden met hoe machtig de taart is, zeker als je de taart zelf gebakken hebt. Van boterkoek wil je geen grote punt serveren en ook sommige chocoladetaarten of red velvet cakes kunnen behoorlijk machtig zijn. Op een feestje serveer je waarschijnlijk ook andere hapjes en je wilt voorkomen dat je gasten daar geen trek meer in hebben.

hoeveel-stukken-uit-een-taart

Hoe kun je de taart het beste snijden?

Het snijden van een taart in gelijke punten, is een kunst op zich. Voordat je begint is het slim om te bedenken hoeveel stukken je uit de taart wil gaan halen. Is het een even aantal? Dan kun je de taart doormidden snijden en van daaruit verder. Een tactiek die veel mensen gebruiken bij het aansnijden van een taart op hun verjaardag, is door eerst met het mes enkele snijlijnen te tekenen. Ze snijden de stukken dus nog niet helemaal los, maar gebruiken de lijntjes als hulp. Zo kijken ze eerst of de geplande stukken een goede verdeling vormen. Gelukkig zijn er op een verjaardag altijd mensen die een groot dan wel klein stuk van de taart willen. Daarom is het helemaal niet erg als jouw taartpunten ongelijk zijn. Zo is er voor iedereen op je feestje een ideaal stuk taart. En als een stuk taart echt te groot uitvalt, zul je zien dat je gasten al snel uit zichzelf hun stukje taart gaan delen.

Taart kopen of bakken voor je verjaardag

Op een zelfgebakken taart mag je trots zijn, maar als je daar de tijd niet voor hebt tijdens het voorbereiden van je feestje, dan is dat geen probleem. Er zijn genoeg soorten taart te koop om jouw gasten alsnog iets heel lekkers voor te schotelen. Wil je toch iets bakken, ondanks dat je weinig tijd hebt? Deze baksels zijn heel makkelijk te bereiden: cupcakes met behulp van een kant-en-klare mix, kwarktaart, boerencake. Zelfs zonder een oven kun je zelf een taart ‘bakken’, want de kwarktaart bereid je in de koelkast. Zo heb je toch een zelfgemaakte taart waar je best wel trots op mag zijn. Deze makkelijk te bereiden taarten zijn trouwens ook heel leuk om samen met kinderen te bakken, bijvoorbeeld voor hun eigen verjaardag.

Welke taart voor je feestje?

Als je een grote groep gasten verwacht, dan kun je meerdere taarten of vlaaien kopen. Maar dat maakt het niet makkelijker om te kiezen welke taart op je verjaardag niet mag ontbreken. Probeer eens terug te denken aan vorige feestjes, zowel van jezelf als feestjes waar jij te gaste was. Op welke soorten taart werd toen heel enthousiast gereageerd? Wellicht dat jij eenzelfde soort taart kunt kopen. Kom je er niet uit? Dit zijn een aantal populaire taarten:

  • Appeltaart 
  • Appelkruimelvlaai
  • Rijstevlaai
  • Chocoladetaart
  • Cupcakes

Zorg in elk geval voor een goede afwisseling in smaken en soorten gebak die je aanbiedt. Sommige mensen houden meer van taart, andere van vlaai, en weer andere zijn dol op cupcakes. Jij maakt je als gastvrouw of -heer populair door iedereens favoriet aan te bieden. En zorg natuurlijk ook voor voldoende andere hapjes, zoals hartige snacks. Chips op je feestje mag nooit ontbreken, vinden velen. Door met alle wensen rekening te houden, weet je zeker dat jouw gasten ook volgend jaar weer uitkijken naar jouw feestje!

Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *