Uitdelen op werk

Dit bericht delen:

Als je jarig bent, deel je uit. Ook uitdelen op het werk hoort er bij veel bedrijven bij. Maar wat deel je uit en voor wie neem je allemaal een traktatie mee? Je wilt, zeker op je werk, niet gierig overkomen, maar je wilt ook niet de enige zijn die het hele bedrijf op taart trakteert.

Wat uitdelen op je werk?

Als je al wat langer bij hetzelfde bedrijf werkt, zijn er vast al veel collega’s jarig geweest. Wat hebben zij uitgedeeld? Dit geeft jou een idee van wat gebruikelijk is als traktatie op jouw kantoor. Bij veel grote bedrijven is het de regel om iets lekkers voor je directe collega’s mee te nemen, bijvoorbeeld alleen je eigen team of afdeling. Het hele bedrijf trakteren gebeurt nog wel eens bij kleine bedrijven, waar iedereen elkaar kent. Maar vanaf 30 personen wordt het al behoorlijk prijzig om een stuk taart uit te delen aan iedereen op kantoor. Kies bij een grote groep collega’s voor het uitdelen van (luxe) koeken in plaats van taart.

Niet alleen de kosten van de traktatie, maar ook de frequentie speelt een rol. In een bedrijf met 50 mensen die allemaal wat uitdelen op het werk, is er gemiddeld elke week een jarige. Dat zijn wel erg veel snoepmomenten in een jaar! De ongeschreven regel is dus: hoe groter de groep collega’s die je trakteert, hoe kleiner de traktatie. Ook wordt het gewaardeerd als je zowel grote als kleinere koeken aanbiedt. Collega’s die op hun dieet letten, hebben soms wel zin in iets kleins.

Gezonde traktatie

Gezonde traktatie op het werk?

De trend voor gezonde traktaties breidt zich steeds verder uit. Of het ook op je werk gepast is om voor een gezonde traktatie te kiezen, dat hangt echter erg af van je werkomgeving. Over het algemeen zien we de trend naar gezond vooral terug bij jonge kinderen (en hun ouders). Bij het trakteren op een kinderdagverblijf is snoep niet langer geaccepteerd en ook bij het trakteren op school wordt dit steeds minder gebruikelijk. Voor volwassen ligt dit echter anders, die verwachten toch nog vaak een lekker stuk taart! Tenzij jij in een bedrijf werkt waar gezondheid een grote rol speelt, zal het trakteren op een stukje fruit waarschijnlijk nog wat verbaasde, teleurgestelde of ongeïnteresseerde reacties opleveren. Je kunt kiezen voor de middenweg: neem een lekkere taart met veel erop vruchten mee, bak een bananenbrood of een suikervrije cake. Deze traktaties voor je collega’s zijn toch iets gezonder dan bijvoorbeeld een chocoladetaart, maar het is een stuk feestelijker dan een appel of een zakje wortels. Alleen op groente trakteren, wordt je niet in dank afgenomen op het gemiddelde kantoor!

Originele traktaties voor op kantoor

Taart of luxe koeken is natuurlijk niet het enige dat je kunt uitdelen. Je zit er altijd goed mee, maar origineel is anders. Wil jij eens een keer wat nieuws trakteren? Overweeg dan eens deze niet-standaard traktaties:

  • Een drankje, zoals een smoothie of ijskoffie, of verse munt voor in de thee
  • IJsjes
  • Zelfgemaakte soep
  • Wraps (in kleine stukjes snijden) met zalm of carpaccio 
  • Hartige snack: gehaktballetjes, saucijzenbroodjes of mini pizzahapje

Een traktatie op het werk hoeft niet altijd bij de koffie geserveerd te worden. Het kan ook de koffie zelf zijn (bijvoorbeeld een lekkere ijskoffie in de zomer). Ook aan het eind van de middag kunnen veel collega’s wel een opkikker gebruiken. Dat is den perfect moment voor een hartige snack, zoals wraps of balletjes. Wat je ook gaat uitdelen op het werk, houd altijd rekening met de bedrijfscultuur. Jij kunt het beste inschatten of je collega’s vleeseters zijn of dat je de plank juist volledig mis slaat met gehaktballetjes. Werk je nog niet lang bij het bedrijf? Speel dan op save met luxe koeken (roze koeken, appelkoeken, grote mergpijpen etc.) en kijk goed rond de komende maanden. Volgend jaar weet je dan precies wat je het best kunt trakteren op jouw werk.

Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *