Speurtocht voor een kinderfeestje

Dit bericht delen:

Een speurtocht op een kinderfeestje is altijd een succes; het is actief, spannend, gezellig en verrassend. Van het volgen van knuffeltjes in bomen voor kleuters tot het oplossen van puzzels voor oudere kinderen. Met de juiste speurtocht vermaakt jong en oud zich.

Speurtocht voor een kinderfeestje met kleuters

Kindjes uit groep 1 of 2 vinden speurtochten al hartstikke leuk, zelfs als je de tuin of straat niet eens verlaat. Kleuters zijn enthousiast, maar ook snel moe en afgeleid. Kies dus liever voor een korte speurtocht op een kinderfeestje voor deze leeftijd. Laat ze zoeken naar knuffeltjes of plaatjes in de omgeving. Voeg leuke spelletjes toe, waarmee ze een snoepje of klein cadeautje kunnen verdienen. Ook leuk is om een verhaal aan de speurtocht toe te voegen, bijvoorbeeld met behulp van poppenkastpoppen of een verklede buurman of buurvrouw. Populaire onderwerpen voor kleuters: prinsessen, piraten, dieren.

Speurtocht op een feestje met oudere kinderen

Oudere kinderen mogen flink worden uitgedaagd tijdens een speurtocht. Laat ze dus goed nadenken, laat ze vastlopen en samen tot een oplossing zien te komen. Dat kan door hints te verstoppen, door verschillende deelnemers van andere stukjes informatie te voorzien of door ze attributen mee te geven die ze (wel of niet) kunnen gebruiken. Denk aan een sleutelbus, een rebus, een stuk touw en een schroevendraaier. Een speurtocht voor groep 8 gaat qua uitdaging al een beetje richting het idee van een escape room. Puzzels zijn zeker welkom. Een leuke prijs of beloning voor deze doelgroep is bijvoorbeeld een schatkist vol chips of popcorn, die ze lekker kunnen opeten tijdens het vervolg van het feestje. Na de speurtocht kunnen ze dan lekker chillen bij een film.

Hoe kun je een speurtocht uitzetten

Een speurtocht vergt enige voorbereiding. Er zijn verschillende manieren om de route van de speurtocht voor het kinderfeestje uit te zetten. Als de speurtocht alleen in de tuin of in de straat plaatsvindt, kun je dit makkelijk enige uren van tevoren doen. Gebruik bijvoorbeeld stoepkrijt of hang lintjes en briefjes in bomen. Een schatkist of prijs kun je het best verstoppen in je eigen tuin of in de tuin van een bekende, zodat je zeker weet dat het er nog ligt wanneer het kinderfeestje arriveert. Woon je in een drukke wijk en ben je bang dat de markeringen van je speurtocht (deels) verdwijnen? Kies dan voor geprinte instructiebladen. Dit werkt met name goed voor wat oudere kinderen. Dit geeft je ook de kans om de speurtocht voor het feestje al ruim van tevoren klaar te hebben liggen. Een prijs ter afsluiting kun je beschikbaar maken als een code of woord wordt geraden.

Speurtocht met opdrachten

Vragen en spelletjes maken een speurtocht nog leuker. Bovendien duurt de tocht op die manier ook langer. Ga voor een afwisseling tussen lopen, spoorzoeken en opdrachten uitvoeren. Zo worden de kinderen niet te moe en blijft de concentratie bewaard.

De ideale afsluiting van een speurtocht: een geslaagd kinderfeestje

Een speurtocht eindigt niet bij de laatste vraag of opdracht en al helemaal niet wanneer de kinderen je huis weer bereiken. De kinderen verwachten een verrassend einde. Gelukkig is een jong kind snel tevreden, dus wanneer de speurtocht eindigt bij een grabbelton of bij een scharkist met snoep, is dat al een prachtige afsluiter. Vergeet niet om een overwinningsfoto te maken!

Add a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *