Verjaardag vieren in een kleine ruimte

Dit bericht delen:

Jarig zijn we allemaal, of je nu in een groot huis of op een kleine studentenkamer woont. En dat moet natuurlijk gevierd worden! Maar je verjaardag vieren in een kleine ruimte is best een uitdaging, of toch niet? Er zijn zat manieren om er toch een groot feest van te maken!

Richt je kleine ruimte tijdelijk anders in voor je verjaardag

verjaardag in een kleine ruimte

Als je op een studeerkamer of in een klein appartement woont, is je woonruimte beperkt. Dat betekent dat je waarschijnlijk veel meubels op weinig vierkante meters hebt staan. Misschien is je bed ook wel je bank en heb je geen eettafel. Het lijkt onmogelijk om daar al je vrienden in te passen! Maar geen nood: feestgangers zijn flexibeler dan je misschien denkt, en een kleine ruimte geeft je verjaardag wel direct een knusse sfeer. Een grote ruimte is namelijk al snel ongezellig, zeker aan het begin van je feestje.

Kijk kritisch naar je (woon)kamer en naar de meubels die daarin staan. Kun je tijdelijk iets weghalen, zoals een tafel of kastje? Een bedbank kun je omtoveren tot een bank, door je slaapspullen eraf te halen en er een leuke plaid of deken overheen te gooien. Je wilt tenslotte ook geen chipsrestanten onder je dekbed als je er straks weer in slaapt. Ook accessoires moet je zo veel mogelijk weghalen. Boeken, kaarsen, fotolijstjes en spelletjes kun je het best even in een doos stoppen en tijdens je verjaardag ergens anders opbergen. Zo maak je je vensterbank, tafels en boekenplanken leeg. Daar kunnen je gasten straks hun drankje op neerzetten en jij hebt direct meer plek voor een bak met chips. Bovendien oogt je kamer opgeruimder als er meer lege oppervlaktes zijn.

Maak er een staand feestje van

Als je je verjaardag gaat vieren in een kleine ruimte, kunnen niet al je gasten zitten. Dat is geen probleem, want een staand feestje heeft veel voordelen. Het is bijvoorbeeld makkelijker om van gesprekspartner te wisselen. Ook zijn staande gasten sneller geneigd om hun eigen drankjes te halen. Tenslotte voelt het feestje minder stijf aan als iedereen zich door de ruimte beweegt. Een kringverjaardag, waarbij iedereen in een rondje zit, wordt door veel mensen gezien als te gedwongen en stijf.

Natuurlijk dien je op je verjaardag, ook in een kleine ruimte, wel wat zitplekken beschikbaar te maken. Sommige gasten zijn minder goed ter been en ook de meest fanatieke feestgangers worden moe. Zorg dus voor in elk geval 3 zitplekken, bijvoorbeeld op je (bed)bank. Zet voor de overige gasten een statafel of leuntafel neer. Hierop kunnen zij hun drank kwijt en kun jij hapjes plaatsen. Deze tafels kun je voor ongeveer 7 euro een dagje huren bij de slijterij. Ook een vensterbank is ideaal als tijdelijke zit- of hangplek. Leg hier wat kussentjes of een dekentje neer als je wilt dat je gasten hier kunnen zitten.

Een kleine ruimte feestelijk inrichten

Om je kleine ruimte niet te vol te laten ogen, kun je het best kiezen voor niet te veel decoraties. Jouw kamer staat straks al vol genoeg met visite. Kies voor versieringen die niet in de weg staan of hangen. Is je kamer redelijk hoog? Dan is het ideaal om je decoraties aan het plafond te hangen: slingers en/of ballonnen.

Kijk daarnaast eens goed naar eventuele andere ruimtes in je appartement. Hang bijvoorbeeld ballonnen op het toilet of aan de voordeur. Zo oogt je woning toch feestelijk, terwijl de feestruimte zelf niet nog krapper wordt.

Hapjes en drankjes op je feest in een kleine ruimte

Als je je verjaardag in een kleine ruimte moet vieren, heb je ook minder plek voor een tafel met hapjes en drankjes. Houd daar rekening mee als je het boodschappenlijstje voor je verjaardag maakt. Natuurlijk moeten de basics er zijn: bier, wijn, fris en feestelijke hapjes. Maar maak het niet te ingewikkeld en kies niet voor hapjes die veel ruimte kosten. Laat je gasten dus geen toastjes smeren of alcohol mixen. Bereid zo veel mogelijk voor, zodat je gasten iets kunnen pakken wat al kant-en-klaar is.

Voor je drankjes kun je kiezen voor kartonnen bekertjes die na gebruik gelijk weggegooid kunnen worden. Zo hoef je geen tafeloppervlak te verspillen aan een verzameling schone glazen. Houd drank, zoals flessen frisdrank en een krat bier, zo veel mogelijk in de keuken. Zorg dat je gasten op de hoogte zijn dat het daar staat, zodat ze zelf hun drankjes kunnen gaan bijvullen, of bied zelf geregeld aan om bij te schenken. Daar kun je het best een dienblad voor gebruiken.

Ook hapjes kun je het best simpel houden. Kies voor chips op je feestje en zet dit op enkele strategische plekken neer. Ook kun je minipizzaatjes of wraps klaarmaken. Ga hier dan mee rond en ruim het direct op als het leeg is. Zo heb je ook hier geen tafeloppervlak voor nodig.

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen