Waarom geven we cadeautjes op een verjaardag?

Dit bericht delen:
Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Als je jarig bent, krijg je cadeautjes! Dat is een van de redenen waarom we als kind al uitkeken naar deze dag. En omdat we het van jongs af aan gewend zijn, lijkt heel logisch. Maar waarom doen we dit eigenlijk? Waarom geven we cadeautjes op een verjaardag?

verjaardagsverrassing voorbereiden

Waarom geven we cadeautjes op een verjaardag? Een oude traditie!

Het geven van cadeautjes op een verjaardag is iets wat we al lange tijd doen. Al in de tijd van de oude Egyptenaren, vierde men al verjaardagen. Ook onze voorvaderen hielden wel van een feestje.

Waarom zij een feest gaven op een verjaardag? Dat had met bijgeloof te maken. Het verhaal gaat, dat de oude Egyptenaren geloofden dat kwade geesten het extra op hen gemunt hadden op hun geboortedag. Een groot feest hield de geesten op afstand.

Verjaardagscadeautjes deden pas later hun intrede. De Romeinen waren de eerste die grote verjaardagsfeesten met wijn en cadeaus introduceerden. De spullen die zij gaven aan de jarigen, moesten geluk en voorspoed brengen. Wat dat betreft is er niet veel veranderd met de cadeaus van nu.

Cadeaus werden overigens al eeuwen lang uitgewisseld op andere momenten. Mensen zijn sociale wezens! Zelfs onze oudste voorvaderen wisselden al cadeaus uit om hun liefde en affectie aan elkaar te laten zien.

Cadeaus geven op een verjaardag, het hoort er gewoon bij

Vandaag de dag speelt bijgeloof geen rol meer bij het geven van cadeautjes. Toch horen het geven van cadeaus of geld op een verjaardag erbij. Waarom geven we nog steeds cadeautjes op een verjaardag? Dat heeft nog steeds alles te maken met het tonen van onze waardering en liefde voor de jarige.

Omdat het geven van cadeaus als ‘normaal’ wordt ervaren, val je ook behoorlijk uit de toon als je hier op eigen initiatief mee stopt. Ben jij de enige die niks meebrengt naar een feestje? Dan halen de andere gasten, en de jarige, zeker hun wenkbrauwen op. Als je dit gedrag blijft herhalen, loop je zelfs kans om vrienden kwijt te raken. En schuldgevoel ligt ook op de loer als jij wel cadeaus ontvangt op jouw verjaardag, maar niets teruggeeft. Het geven van cadeaus op een verjaardag is vandaag de dag een sociaal gebruik geworden. Je zou zelfs kunnen zeggen dat het een sociale verplichting is.

Met persoonlijke cadeaus laat je zien dat je om iemand geeft

Ervan uitgaande dat je alleen verjaardagen bezoekt van familieleden en vrienden waar je om geeft, is dit een uitgelezen kans om jouw liefde voor de persoon in kwestie te laten zien. Door te kiezen voor een persoonlijk cadeau kun je iemand verrassen, in de watten leggen en echt even een genietmomentje bezorgen. En geeft jou dat ook niet een heel goed gevoel? Men zegt wel: een cadeau geven is leuker dan een cadeau krijgen!

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Het vinden van het perfecte cadeau kan overigens best lastig zijn. Als je iemand goed kent, bestaat de verwachting dat jij met een persoonlijk cadeau aan komt zetten. Maar dat hoeft niet heel ingewikkeld te zijn, want als iemand echt van lezen houdt dan mag je best met een boekenbon aan komen zetten en als iemand een fijnproever is, dan is een delicatesse of iets voor in de keuken prima. In de tijd van het internet en online shoppen wordt het kopen van een geschikt cadeau nog makkelijker. Online vind je op veel plekken inspiratie én je kunt het cadeau gewoon thuis, op je werk of rechtstreeks bij de jarige laten bezorgen.