Hoeveel geld geef je op een verjaardag?

Dit bericht delen:

Veel mensen vragen geld als cadeau. Maar hoeveel geld geef je op een verjaardag en wat is nou eigenlijk ‘normaal’ om te geven? Bekijk hier welke bedragen gebruikelijk zijn, zodat je niet uit de toon valt met je envelop.

Hoeveel geld geef je op een feestje?

Ga je naar een feestje van een vriend, familielid of kennis en willen ze geld als cadeau? Geef net zoveel geld als je normaal aan een cadeau uitgeeft. Dat ligt er dus aan hoe goed je de jarige kent en wat voor feest het is. Voor een normale verjaardag geef je minder uit dan voor een 50e verjaardag, voor een afstudeerfeest of een andere mijlpaal. Dus voor een normale verjaardag geef je ook een lager geldbedrag cadeau. Hoeveel geld geef je op een feestje? Dit is gemiddeld gezien gangbaar:

  • Vrienden: € 10 tot € 25
  • Ouders: € 50 tot € 100
  • Broer/zus: € 25 tot € 100
  • Kind (niet van jezelf): € 5 tot € 20

Bovenstaande is helemaal afhankelijk van hoeveel jij kunt missen. Geef geen geld cadeau als je het zelf nodig hebt voor je dagelijks levensonderhoud. Dat zouden je vrienden ook niet willen.

Hoeveel geld geef je op een verjaardag aan familie?

Je familie staat het dichtst bij je en je kent ze al je hele leven. Logisch dus, dat er gemiddeld gezien het meest geld cadeau wordt gegeven aan familieleden. Van hoog naar laag, gaan de hoogste cadeaubedragen naar:

  • Eigen kinderen
  • Man, vrouw of vaste partner
  • Vader en moeder
  • Broer of zus
  • Beste vriend(in) die je al jaren kent

Onze familie komt er dus goed vanaf bij het bepalen hoeveel geld je geeft op een verjaardag. Aan welke bedragen moet je denken? € 50 of meer is heel normaal op een verjaardag van een naast familielid. Sommigen gaan zelfs tot € 500, maar dit bedrag is vaak alleen voor onze eigen kinderen gereserveerd. Ook zien we positieve uitschieters als de ontvanger het geld hard nodig heeft voor een bijzonder doel; bijvoorbeeld een nieuw huis, een grote reis of meubels voor in een nieuwe woning.

Tantes en ooms krijgen doorgaans minder geld van ons, net als neven en nichten die we niet vaak zien. Deze familieleden staan niet zo dicht bij ons. Zij krijgen dan nog tussen de € 10 en € 25. Dat is ongeveer evenveel als onze goede vrienden, maar minder dan bijvoorbeeld een collega of buurman. Die geven we vaak maar ongeveer € 5,-!

Hoeveel geld je geeft op een verjaardag is sterk afhankelijk van jouw financiën

De eerder genoemde bedragen zijn slechts bedoeld als leidraad. Niemand kan in jouw portemonnee kijken en voor jou bepalen hoeveel geld je moet geven op een verjaardag. Zelfs je partner of ouders kunnen dit niet bepalen. Als jij het niet breed hebt, geef je gewoon zo veel als jij kunt missen.

Als je echt niet weet wat het minimale bedrag is dat je cadeau moet geven op een feestje, kun je uitgaan van het bedrag dat je normaal uitgeeft aan een cadeautje. Geef jij normaal een cadeau van ongeveer € 7,50? Dan is het helemaal geaccepteerd om ook € 7,50 in cash cadeau te doen.

Wat je ook kunt doen, is zorgen dat je iets meer geld cadeau geeft dan het de jarige kost om jou van hapjes en drankjes te voorzien op het feestje. Afhankelijk van hoeveel bier je op een feestje drinkt, kun je dus voor een wat hoger bedrag gaan. Het is natuurlijk jammer als het feest meer kost dan hij cadeau krijgt, terwijl de jarige had gehoopt iets leuks te kunnen kopen van het geld. Rekening houden met de kosten is ook gebruikelijk wanneer je geld cadeau doet op een bruiloft.

Tip: geef een leuke, maar goedkope kaart bij je verjaardagsgeld.

Het is zonde als je € 10 wilde uitgeven, maar de luxe Hallmark kaart die je erbij doet kost al € 4. Koop liever een goedkoop pakje met 10 kaarten bij de Action of Kruidvat en gebruik die kaarten voor dit soort gelegenheden. Zo kost een kaart maar 15 cent en kun je het budget volledig cadeau doen. Daar is de jarige vast blijer mee, want hij of zij vraagt niet voor niks om geld voor zijn verjaardag!

Tags:,