Hoeveel geld geef je op een bruiloft?

Dit bericht delen:

Je bent uitgenodigd voor een bruiloft, hartstikke leuk! Op de uitnodiging staat bij de cadeautip een envelopje. Duidelijk: het bruidspaar wil geld zien. Tegenwoordig is dat een heel gebruikelijke cadeautip voor een bruiloft. Maar jij als gast vraagt je natuurlijk direct af: hoeveel geld geef je op een bruiloft? We vallen maar meteen met de deur in huis: een standaard bedrag is er niet voor het huwelijkscadeau. Je moet dus echt even enkele afwegingen maken om te bepalen wat er in die envelop gaat.

Houd hier rekening mee om het cadeaubedrag te bepalen:

  • Je leeftijd
  • Je financiële situatie
  • Of je alleen of met z’n tweeën gaat
  • Hoe goed je het bruidspaar kent
  • Of je ze allebei kent of maar 1 van de 2
  • Hoe uitgebreid de bruiloft is (bijvoorbeeld luxe diner of alleen een paar uur dansen)
  • Of je daggast of avondgast bent

Ken je ze allebei supergoed en heb je zat geld in je portemonnee? Dan kun je denken aan een bedrag van € 100. Ken je maar een van het stel, ga je alleen en ben je er alleen ’s avonds even bij? Dan kun je denken aan minimaal € 20. Het is wel gebruikelijk om hoger te gaan zitten dan het bedrag dat je als verjaardagscadeau zou geven. Een bruiloft is tenslotte een bijzondere dag en dat verdient wat extra’s! Ga dus minimaal 2x zo hoog zitten in vergelijking met een verjaardagscadeau.

Hoeveel geld geef je op een bruiloft als daggast?

Hoeveel geld je geeft op een bruiloft, ligt voor daggasten hoger dan voor avondgasten. Als daggast mag jij de hele dag aanwezig zijn: van de ceremonie tot aan het feest. Vaak zit daar ook een receptie (met bruidstaart) en een diner bij in. Je begrijpt het al: daar geeft het bruidspaar flink geld aan uit. Het is gebruikelijk om als daggast wat meer geld te geven, om een deel van die kosten te dekken. Natuurlijk hoef jij niet zelf voor het eten en drinken te betalen, maar het is netjes om er rekening mee te houden.

Als daggast geef je daarom minimaal € 30. Maar, indien je financiële situatie het toelaat, is € 50 een stuk gebruikelijker. Dit bedrag is voor één gast. Gaat je partner mee naar de bruiloft, maar kent hij of zij het bruidspaar minder goed? Voeg dan in elk geval een tegemoetkoming voor de kosten toe, van minimaal € 20.

Hoeveel geld geef je op een bruiloft als avondgast?

Als avondgast op een bruiloft ben je alleen uitgenodigd voor het feest, dat doorgaans ’s avonds plaatsvindt. Je komt dus na afloop van het diner en mist onder andere de receptie en de trouwceremonie. ’s Avonds wordt er vaak gedanst, worden er enkele stukjes opgevoerd en is er een open bar. Velen vinden het feest het leukste gedeelte van een bruiloft, dus avondgast zijn is helemaal niet erg! 

Bij het bepalen van hoeveel geld je het bruidspaar cadeau doet, kun je wel rekening houden met het feit dat je alleen ’s avonds aanwezig bent. Overdag maakt het bruidspaar geen kosten voor jou. Als avondgast is minimaal € 20 per persoon een net bedrag, meer is gebruikelijk als jij het bruidspaar goed kent. € 50 is een prima bedrag als je met beide personen die trouwen bevriend bent, of als je samen met je partner komt én natuurlijk als je het kunt missen.

Hoeveel geld geef je op een bruiloft als collega?

Als je collega gaat trouwen, word je doorgaans alleen voor het feest uitgenodigd. Je bent dan dus avondgast. Als collega kun je dus prima uitgaan van een bedrag van € 20 per persoon als huwelijkscadeau. Als je weet dat jouw collega een lager salaris heeft dan jij, is het netjes om wat meer te geven als jij je het kunt veroorloven. 

Op bruiloften van collega’s is het gebruikelijk om je partner thuis te laten. Zie dit als een feestje waar je met andere collega’s naartoe gaat. Jouw partner kent je collega’s waarschijnlijk niet goed en de andere gasten op de bruiloft al even min. Hierdoor hoef je ook geen rekening te houden met een bijdrage in de envelop namens je partner.

Conclusie: er is geen vast bedrag dat je geeft op een bruiloft

Hoeveel geld geef je op een bruiloft? Dat hangt af van hoe goed jij het bruidspaar kent, of je de hele dag aanwezig bent én van wat jij je kunt veroorloven. Wil je gewoon een bedrag zien? Ga dan voor € 50.

Heb je het niet breed? Een persoonlijk, zelfgemaakt cadeau doet het op bruiloften ook altijd goed en hoeft niet duur te zijn! Of voer gewoon een leuk stukje op om te laten zien hoe blij jij bent voor het bruidspaar. 🙂