Hoeveel Sinterklaas cadeautjes per kind?

Dit bericht delen:

Hoeveel sinterklaas cadeautjes per kind is ideaal? Dat is een lager aantal dan je misschien verwacht! Sommige ouders pakken flink uit met pakjesavond, maar dat heeft niet alleen maar voordelen. Bovendien is het helemaal niet nodig. Met enkele slim gekozen cadeautjes is een kind snel tevreden!

Hoeveel sinterklaas cadeautjes per kind?

Uit ervaring blijkt dat je op pakjesavond het beste 3 of 4 cadeautjes per kind kunt geven. Daarmee wordt elk cadeau gewaardeerd en krijgt elk cadeau de aandacht van je kind. Zeker jonge kindjes kunnen zich niet lang focussen op het uitpakken van cadeautjes. En dat gaat al helemaal op, als ze liever gaan spelen met het pakje dat ze net hebben uitgepakt. Ligt er een hele stapel? Dan wordt het al snel een kwestie van cadeaus uitpakken en direct opzij gooien. Op naar de volgende! Eerlijk? Zelfs als volwassene ervaar ik dit als ik veel cadeaus in korte tijd moet uitpakken.

Geef kinderen ook nuttige Sinterklaas cadeautjes

Dit Engelstalige rijmpje is een heel mooi advies bij het bepalen hoeveel Sinterklaas cadeaus per kind je geeft:

Something they want,
Something they need,
Something to wear,
Something to read!

Ook in dit rijmpje komt het aantal Sinterklaascadeaus uit op 4 stuks. En in het rijmpje schuilt direct de tip: geef ook een nuttig Sinterklaas cadeautje! Hiermee leer je je kinderen dat ook dingen als sportbenodigdheden waardevol en niet vanzelfsprekend zijn. Sport is een hobby en dus zijn de benodigdheden ervoor net zo leuk om te krijgen als speelgoed. Je kind zal hier urenlang plezier van hebben en zichzelf kunnen ontwikkelen. Win-win dus.

Ook een boek wordt aangeraden als Sinterklaas cadeautje voor elk kind. Lezen is leuk én nuttig. Kies voor een boek dat kiest bij de interesses van je kind. Zo wakker je het enthousiasme om te lezen aan en wordt een boek zeker als een leuk cadeau gezien. Voor jongere kindjes kun je uiteraard voor een voorleesboek kiezen om gezellig samen te lezen.

Tip voorleesboek:

Is het erg om veel sinterklaas cadeaus per kind te geven?

Zoals aan het begin van dit artikel al even werd genoemd, verliezen kinderen snel de concentratie bij het openen van heel veel Sinterklaas cadeaus achter elkaar. Dat is natuurlijk niet de bedoeling, want jij hebt elk Sinterklaas cadeautje voor je kind met zorg uitgezocht. Als je echt op veel meer cadeaus uitkomt, omdat je kind bijvoorbeeld verschillende dingen nodig heeft, kun je ervoor kiezen om de cadeaumomenten op te splitsen. Laat je kind zijn of haar schoen zetten in de weken voorafgaand aan pakjesavond. Ook kun je ervoor kiezen om een aantal pakjes te bewaren als kerst cadeautjes voor je kind.

Kom je telkens uit op heel veel Sinterklaas cadeautjes per kind? Vraag jezelf dan ook eens af waarom je dit eigenlijk doet. Worden je kinderen echt blijer van meer cadeaus? Is het niet leuker om enkele écht leuke, mooie of kwalitatief goede cadeaus te geven? In veel gevallen zal dit wel zo zijn.

Hoeveel Sinterklaas cadeautjes geven opa en oma?

Als je pakjesavond niet alleen met je eigen gezin viert, maar ook met opa en oma, vind je het wellicht lastig om je te beperken tot maar 4 cadeautjes per kind. Opa en oma willen natuurlijk ook iets meebrengen voor elk kind. Denk daarom goed na of je opa en oma iets nuttigs kunt laten geven, zoals iets voor de sport of (creatieve) hobby van je kind. Als je meerdere kinderen hebt, is het ook een goed idee om opa en oma één Sinterklaascadeau voor je kinderen samen te geven. Denk bijvoorbeeld aan een bordspel of videogame waarmee ze samen kunnen spelen. Ook leuk is een cadeautje waar ze later wat aan hebben, zoals een dierentuin abonnement. Dat is minder overweldigend met het uitpakken, en biedt op een later moment heel veel plezierige momenten!

Tip: gezelschapsspellen voor het hele gezin

Hoeveel geef je uit aan Sinterklaas cadeautjes per kind?

Meer dan de helft van de ouders geeft maximaal € 50 per kind uit aan Sinterklaas cadeautjes. Dit betekent natuurlijk niet dat jij ook dicht bij dat bedrag moet gaan zitten. Als je op tijd begint met inkopen en het letten op aanbiedingen, kun je voor weinig geld leuke Sinterklaas cadeautjes scoren. Vooral als je al weet wat je kinderen leuk vinden, of wat ze nodig hebben voor hun sport, kun je flink besparen. En houd in gedachten: het uitpakken van een cadeautje en de spanning rondom het hele Sinterklaasfeest is het grootste gedeelte van de pret!

Lees ook: Schoen zetten, hoe vaak en wanneer?