Mijn kind is jarig op Sinterklaas, wanneer vieren we het?

Dit bericht delen:

Als Sinterklaas en de verjaardag van je kind op dezelfde dag vallen, sta je als ouder voor een uitdaging. Wanneer vier je elk feest en hoe voorkom je dat Sinterklaas de verjaardag van je kind overschaduwt? Lees onze tips!

Kinderverjaardag op een feestdag

Als je het kon plannen, had je er vast niet voor gekozen: je kind is geboren op 5 december. En dus valt de verjaardag van je kind elk jaar samen met Sinterklaas. Een grotere concurrent op het gebied van kinderfeesten is er niet te bedenken. Maar geen man overboord; je kunt beide feesten leuk houden en december tot een extra leuke maand maken.

Je kind heeft de eerste jaren (gelukkig) niet door welke datum het is. Je kunt zijn of haar verjaardag dan heel makkelijk een week, of zelfs meer, verplaatsen. Vier de verjaardag bijvoorbeeld eind november of half december met familie en eventueel met vriend(innet)jes.

Kinderfeestje tijdens Sinterklaas

Als je kind naar de basisschool gaat, dien je echt rekening te gaan houden met grotere kinderpartijtjes. Jouw kind wil dan vriendjes en vriendinnetjes uitnodigen en zonder hen is het feest niet compleet. Plan het kinderfeestje daarom nooit op de dag waarop veel families Sinterklaas vieren; zo voorkom je afmeldingen. Sinterklaas wordt door veel families in het weekend voor Sinterklaas gevierd, zowel de zaterdag als zondag zijn populair. Vier een partijtje dus nog eerder of stel het uit tot de week nadat Sinterklaas het land heeft verlaten. Ook uitdelen op school kan prima een of twee dagen later; op 5 december is er vaak meer dan genoeg snoep.

Vier de echte verjaardag op 5 december

Een kinderfeestje met vriendjes en vriendinnetjes vier je dus beter wat later of eerder. Maar vergeet de echte verjaardag van je kind ook niet. Geef op 5 december jouw eigen cadeau, laat oma en opa langskomen en zorg voor taart en slingers. Zo voelt je kind zich op 5 december echt jarig. En Sinterklaas? Dat kun je beter op een eerder moment vieren!

Sint 2020Sint 2020

Vier Sinterklaas eerder dan 5 december

Op 6 december vertrekt de goedheiligman. De pepernoten verdwijnen uit de schappen en de wereld bereidt zich voor op kerst. Daarna nog Sinterklaas vieren, is niet zo gezellig. Voor je kind is het ook niet leuk om op 6 december niet na te kunnen praten met klasgenootjes. Iedereen heeft dan Sinterklaasverhalen gereed. Een week later, zit niemand er meer op te wachten. Sinterklaas is dan toch allang weg?

Sinterklaas eerder vieren, is daarentegen geen enkel probleem. De Sint is al weken in het land, dus een vroeg bezoekje is prima te verklaren. Helemaal als jouw kind tegelijk met Sinterklaas jarig is. Dat weet de Sint tenslotte heus wel! Vier Sinterklaas dus een weekend eerder en laat 5 december de verjaardag van je kindje zijn.

Is het erg om als kind op Sinterklaas jarig te zijn?

Voor jou als ouder is het een logistieke uitdaging om al die feestdagen te plannen. Maar voor een kind kan het hartstikke leuk, cool en interessant zijn om zijn of haar verjaardag te delen met zo’n belangrijke man! De verjaardag van je kind is tenslotte altijd een feestelijke dag, vol spanning, lekkernijen en cadeaus. Sinterklaas is een feestdag voor bijna alle kinderen, maar voor jouw kind is die dag nóg specialer!

Vind jij het als ouder moeilijk? Onthoud dat Sinterklaas maar een paar jaar belangrijk is voor een kind; van ongeveer 3 tot ongeveer 7 jaar. Zodra het kind niet meer gelooft, is een deel van de spanning weg. De cadeautjes en gezelligheid blijven leuk, maar dit kan prima op een andere dag. Als het kind een tiener is, wordt kerst vieren ook een heel leuke optie. Zo spreid je de verschillende feest- en cadeau dagen net wat meer.

Voor nu wens ik jullie een heel fijne en feestelijke Sinterklaasperiode toe!