Hoeveel moet je uitgeven aan een kraamcadeau?

Dit bericht delen:

Als er een baby is geboren bij familie of vrienden, ga je natuurlijk kijken. Je neemt een cadeautje mee voor de baby en ouders. Maar met welk kraamcadeau zijn zij écht blij? En hoeveel moet je uitgeven aan een kraamcadeau? Hier vind je tips en ideeën.

Hoeveel geld uitgeven aan een kraamcadeau voor vrienden en familie?

Hoe close jij bent met de ontvanger, speelt net als bij bijvoorbeeld verjaardagsgeld een belangrijke rol bij de grootte van je kraamcadeau. Daarnaast zijn jouw eigen financiën belangrijk in het bepalen van hoeveel je uitgeeft aan het kraamcadeau. Houd daar dus rekening mee bij het bekijken van dit lijstje voor familie en vrienden!

Deze bedragen zijn gangbaar voor een kraamcadeau:

  • Naaste familie: 25 tot 100
  • Goede vrienden: 15 tot 50
  • Kennissen: 10 
  • Collega’s: 5 (inleggen voor een gezamenlijk kraamcadeau)

Wat is een leuk kraamcadeau: kleertjes, een knuffel, of…? 

Een schattig setje babykleertjes is leuk om te kopen, en wanneer krijg je die kans nou als je zelf geen baby meer hebt? Geen wonder dan babykleding een populaire keuze is bij de kraamvisite. Er is echter veel voor te zeggen om een andere keuze te maken. Babytjes groeien als kool en kunnen hun kleinste setjes maar een paar keer aan. Vaak koopt alle visite een kleine maat, zoals maat 50 of 56. Zodra de baby daaruit groeit, is er ineens veel minder kleding beschikbaar. Als je dus persé babykleertjes cadeau wilt doen tijdens je kraamvisite, doe je er goed aan om een iets grotere maat te kiezen.

Ook knuffels en ander babyspeelgoed is een populaire keuze. Zo populair, dat de pasgeborene vaak een speelgoedoverschot heeft. Dat is logisch, want een baby speelt nog niet veel. Bovendien schaffen de ouders vaak zelf ook wat speelgoed aan. Natuurlijk is het leuk als jouw knuffel de favoriet wordt van het kindje, maar wat is de kans? Ook hier geldt: je doet er beter aan om speelgoed te kiezen waar het kindje pas later iets aan heeft, maar wat langer leuk blijft. Een mooie treinset bijvoorbeeld, of iets om mee te bouwen. Dat blijft vaak langer leuk dan de twintig knuffels die tijdens de kraamvisite worden meegebracht. 

Je geld uitgeven aan een nuttig kraamcadeau: een boek

Er zijn cadeaus waar een baby en zijn of haar ouders veel langer iets aan hebben. Wat dacht je van een boek? En dat hoeft echt geen babyboekje te zijn, want baby’s krijgen nog niet zo veel mee van verhaaltjes. Maar peuters verslinden boekjes. En dat is een hobby die door de meeste ouders om logische redenen gestimuleerd wordt. Een boek zal dus zeker gewaardeerd worden door de ouders én door het kindje, als het iets groter is. Bovendien is het uitzoeken van peuterboekjes of voorleesboeken ook hartstikke leuk. Tegenwoordig is er veel meer dan Jip en Janneke (al blijft dat een klassieker) en Dribbel. Van prachtige dieren prentenboeken tot voelboeken: er zal een heel mooie wereld voor je opengaat als je ervoor kiest je geld uit te geven aan een boek als kraamcadeau.

Kun je geld geven als kraamcadeau?

Er zijn veel gelegenheden waarbij je iemand blij maakt het geld als cadeau, bijvoorbeeld een verjaardag of een bruiloft. Maar op kraamvisite is het niet gebruikelijk om geld cadeau te geven. Ga je op kraamvisite bij een kersverse ouder die het niet breed heeft? Dan doe je er wel goed aan om een nuttig cadeau te kiezen, waar de ontvanger geld mee bespaart. Denk aan een pakket met luiers, een tegoedbon voor een babywinkel of een boodschappenpakket. Indirect bespaart de ontvanger daar ook geld mee, maar je cadeau komt leuker over.