Spelregels sinterklaasspel: dobbelspel met 3 rondes

Dit bericht delen:

Het Sinterklaasspel is misschien wel de leukste manier om Sinterklaas te vieren met vrienden of familie! Het is interactief, je kunt elkaar iets leuks gunnen of juist lekker competitief zijn. En als het goed is, gaat iedereen met leuke cadeautjes naar huis. Wil je het ook spelen? Hieronder lees je de spelregels van het Sinterklaasspel met 3 rondes.

Wat heb je nodig voor het sinterklaasspel?

 • Een dobbelsteen
 • Je vrienden of familie
 • Een heleboel kleine cadeautjes

De dobbelsteen voor het Sinterklaasspel kan een gewone dobbelsteen zijn, maar er zijn ook heel grote dobbelstenen voor het sinterklaasspel verkrijgbaar. Het voordeel is dat iedereen dan direct ziet wat er gegooid is.

Hoeveel cadeautjes voor het Sinterklaas spel?

Voor het Sinterklaas dobbelspel is het van belang dat er veel cadeautjes zijn. Hoeveel cadeaus er nodig zijn? Dat hangt af van het aantal spelers! Laat elke speler drie cadeautjes meenemen. Zo weet je dat elke speler aan het eind van de avond ook met ongeveer drie cadeautjes naar huis gaat.

Spreek van tevoren af wat het cadeaubedrag is. Je kunt het best voor een laag bedrag kiezen, zoals 5 euro per cadeau. Ook leuk is om af te spreken dat iedereen twee cadeaus koopt en een derde cadeau uitzoekt uit zijn eigen huis. Tenslotte hebben we allemaal wel spullen die we zelf niet meer gebruiken, maar waar een ander nog blij van wordt. Op die manier hoeft er weinig geld uitgegeven te worden, maar wordt de cadeaustapel groter. Dat maakt het wel zo leuk en spannend!

Het Sinterklaas dobbelspel: voorbereiding

Aan het begin van de avond zijn alle cadeaus nog ingepakt: spannend! Er zijn altijd een aantal pakjes die dankzij hun vorm of mooie inpakpapier gelijk de aandacht trekken. Maar zijn dat wel echt de beste cadeaus? Daar kom je pas gedurende het dobbelspel achter.

Om het Sinterklaas spel te starten, is het belangrijk dat iedereen elkaar goed kan zien en dat de cadeaus een centrale plek hebben. Een kring van stoelen (en banken) met in het midden de stapel cadeaus werkt goed. Je zal ook cadeaus naar links en rechts moeten doorgeven, dus het moet duidelijk zijn wat de volgorde van de kring is.

Aan het begin van elke ronde zet een van de spelers een timer. Dit kan een keukenwekker zijn, maar ook een wekker op een mobiele telefoon. De tijd voor ronde 1 is ongeveer 30 minuten. Het is belangrijk dat niemand daarna meer op de klok kijkt, zodat niemand weet wanneer de ronde exact eindigt.

Spelregels Sinterklaas spel ronde 1

Het doel voor ronde 1 van het cadeauspel is eenvoudig: zo veel mogelijk cadeaus verzamelen en uitpakken. Als cadeaus uitgepakt zijn, weet je tenslotte pas wat de leukste cadeaus zijn.

Elke speler mag met 1 cadeau beginnen. Dat cadeau mag door elke speler zelf gekozen en gepakt worden van de stapel. Daarna gooien de spelers om beurten met de dobbelsteen. Elk aantal ogen op de dobbelsteen staat voor een opdracht. Voor ronde 1 zijn de spelregels als volgt:

 1. Pak een cadeautje van de stapel
 2. Geef een cadeautje weg aan iemand anders (naar keuze)
 3. Iedereen geeft al zijn cadeaus door naar links
 4. Pak een cadeautje af van iemand anders (naar keuze)
 5. Iedereen geeft 1 cadeau naar keuze door naar rechts
 6. Pak een cadeautje uit

Zoals je ziet, zijn er worpen waarna alleen de speler die aan de beurt is iets moet doen, maar zijn er ook worpen waarbij alle spelers iets moeten doen. Het spel is dus de hele tijd spannend; niet alleen als je zelf aan de beurt bent. En het pakken van cadeaus is in deze ronde extra lastig, omdat je nog geen idee hebt wat je pakt.

Sinterklaasspel ronde 2

Nu een deel van de cadeaus is uitgepakt, zijn er al favorieten. Deze cadeaus worden als eerst afgepakt en niet vrijwillig doorgegeven. Dat maakt het extra spannend. In ronde 2 worden er veel cadeaus uitgepakt, maar wisselen ook veel cadeaus van eigenaar. De tijd voor deze ronde: ongeveer 30 minuten! Dit zijn de regels van dobbelspel ronde 2:

 1. Pak een cadeautje (als alle cadeaus gepakt zijn: pak een cadeautje uit)
 2. Geef een cadeautje weg aan iemand anders (naar keuze)
 3. Iedereen geeft 1 cadeau naar keuze door naar links
 4. Pak een cadeautje af van iemand anders (naar keuze) 
 5. Ruil een cadeautje naar keuze met iemand anders
 6. Pak een cadeautje uit

Sinterklaas dobbelspel ronde 3: de finale!

Waar ga jij vanavond mee naar huis? Dat wordt duidelijk na het spelen van ronde 3 van het dobbelspel. Deze ronde is het alles of niets. Zijn er nog cadeaus die niet zijn uitgepakt? De spelers die deze in hun hand hebben, mogen de ingepakte cadeaus aan het begin van ronde 3 uitpakken. We spelen nu dus alleen nog met zichtbare cadeaus. De tijd voor deze ronde: ongeveer 20 minuten!

Dit zijn de spelregels van Sinterklaas spel ronde 3:

 1. Lock of unlock een cadeau bij jezelf of bij iemand anders (bijvoorbeeld als je iets echt niet meer kwijt wil óf een ander ergens mee wilt opzadelen). Een gelockt cadeau mag niet meer worden afgepakt of doorgegeven, tenzij iemand het cadeau unlockt
 2. Iedereen geeft 1 cadeau naar keuze door naar rechts
 3. Geef 1 cadeau naar keuze weg aan een andere speler
 4. Pak 1 cadeau naar keuze af van een andere speler
 5. Verwissel 1 cadeau naar keuze met een andere speler
 6. Iedereen geeft al zijn cadeaus door naar links

Leuke cadeautjes voor het Sinterklaas spel

Met grappige cadeautjes is een Sinterklaas spel het leukst. Maar met een budget van vaak maar rond de € 5 ben je wel beperkt in je opties. Hier zijn een aantal ideeën voor leuke cadeautjes voor het sinterklaas spel:

 • Reisspelletje of ander goedkoop spel
 • Setje douchegel
 • Set fineliners met bulletjournal
 • Flesjes bier of fles wijn
 • Tony’s in verschillende smaken
 • (Kruiden)plantje
 • Gekke kerstbal of andere kerstdecoratie
 • Grappige sokken
 • Boek of tijdschrift

Een algemene tip is om op tijd op zoek te gaan en om goed op aanbiedingen te letten. Zo kun je cadeautjes scoren die eigenlijk veel duurder waren, maar nu maar 5 euro kosten. Je vindt dit soort aanbiedingen bij speelgoedwinkels (bordspellen voor maar 5 euro!), Kruidvat, Bruna/Ako (goedkope boeken) en kledingwinkels.

Veel plezier met het Sinterklaasspel! En ga je Sinterklaas dit jaar (ook) met gedichten vieren? Bekijk dan hier onze tips voor sinterklaas gedichten van 6 regels.

Lees ook: Hoe kerst vieren met cadeaus?