Hoe kerst vieren met cadeaus?

Dit bericht delen:

Bij kerst vieren denken we al snel aan (heel) veel eten en aan familie. Maar steeds vaker horen ook cadeaus erbij. Is dit voor jou nieuw? Lees dan hier hoe je kerst kunt vieren met cadeaus!

Hoe kerst vieren met cadeaus voor de kinderen?

Je hebt het misschien al gezien in films: kinderen die op kerstochtend cadeaus vinden onder de kerstboom. Ziet dat er niet gezellig uit? Het idee hierachter lijkt op het schoen zetten zoals we dat in Nederland doen. Als de kinderen slapen, komt de Kerstman binnen (door de schoorsteen of door de achterdeur) en legt stiekem pakjes neer. Op deze traditionele manier maak je kerst vieren met cadeaus voor de kinderen al snel een succes. De kinderen hebben de hele Kerst nog om met hun nieuwe speelgoed te spelen, terwijl jij je kunt focussen op familie (of je eigen cadeaus natuurlijk). Als jouw kinderen nog in de Kerstman geloven is dit dé manier om de pakjes uit te delen met Kerst.

Zijn de kinderen al ouder en geloven zij niet (meer) in de Kerstman? Dan kun je er ook voor kiezen om de pakjes al eerder onder de boom te leggen. De kinderen moeten dan wel begrijpen wanneer de cadeautjes uitgepakt mogen worden. Dat kan spannend zijn en voor voorpret zorgen, maar het kan ook een kwelling voor kinderen zijn. Het ligt dus sterk aan het kind of je de cadeautjes al eerder onder de boom legt. Bij twijfel: ga voor kerstavond of kerstochtend.

Een cadeautjesspel met kerst

In Nederland zijn we wel bekend met het Sinterklaas dobbelspel. Dit wordt steeds meer gespeeld met vrienden en families rond Sinterklaas. Maar met Kerst kan het dobbelspel net zo goed gespeeld worden. Het is een leuke, interactieve manier om kerstcadeautjes uit te wisselen.

Voor het cadeautjesspel met kerst neemt iedereen meerdere ingepakte cadeautjes mee, zonder naam erop. Je weet van tevoren niet wie welk cadeautje gaat krijgen. Dat wordt middels het dobbelspel bepaald. Cadeaus worden telkens doorgegeven, verwisseld en afgepakt totdat de timer afloopt. Dit is een leuke, interactieve manier om Kerst met cadeaus te vieren. Het enige wat je nodig hebt is een dobbelsteen (bij voorkeur een groot exemplaar) en een heleboel kleine cadeautjes. Gezelligheid gegarandeerd! De regels vind je hier.

Secret Santa: lootjes trekken met kerst

Lootjes trekken met kerst is hartstikke leuk! Dit wordt vaak Secret Santa genoemd. In andere landen, waar geen Sinterklaas wordt gevierd, is lootjes trekken met kerst vaste prik. Secret Santa is niet meer dan lootjes trekken en een leuk of lief geschenk kopen voor de persoon op jouw lootje. Net als wij in Nederland met Sinterklaas doen dus, maar zonder gedicht of surprise. Velen zullen daar blij om zijn, want voor knutselen is in de drukke december-maand niet altijd tijd. Is dat in jouw familie of vriendengroep anders? Dan kun je er best voor kiezen om Secret Santa te combineren met gedichten. Zo maak je het uitwisselen van kerstcadeautjes nog persoonlijker. Een andere optie is om een persoonlijke kerstkaart bij je cadeautje te voegen. Eventueel kun je daar hints op kwijt over wie de Secret Santa was.

Wanneer cadeautjes onder de boom leggen?

Een kerstboom met cadeaus eronder ziet er extra gezellig uit. Als je gezinsleden de spanning aankunnen, kun je de pakjes al eerder onder de boom leggen. Met kleine kinderen is dit niet aan te raden, want zij zullen niet begrijpen dat de pakjes nog niet uitgepakt mogen worden. Leg ze dan pas neer als het tijd is om uit te pakken.

Vier jij kerst met oudere kinderen of met volwassenen? Dan bepaal je zelf wanneer je cadeautjes onder de boom legt. Je kunt zelfs al cadeautjes onder kerstboom leggen zo vroeg als de boom staat. Zijn het pakjes met mysterieuze vormen? Dat is extra leuk! Laat ze maar lekker raden. Ook leuk is om er nog geen opvallende naam op te zetten, zodat verschillende gezinsleden en gasten kunnen raden of een cadeau voor hen is of niet. Zodra er meer cadeaus gekocht worden, kan de berg pakjes steeds worden aangevuld. Met verschillende kleuren pakpapier wordt de kerstboom al snel een bonte bende!