Schoen zetten, hoe vaak en wanneer?

Dit bericht delen:

Het is november en Sinterklaas is weer in het land. Dat moet gevierd worden! Natuurlijk willen de kinderen niet op pakjesavond wachten, zij willen daarvoor al hun schoen zetten. Hoe vaak en wanneer begin je met schoentjes zetten?

Wanneer mag je je schoen zetten in 2021?

Sinterklaas is in 2021 op zaterdag 13 november aangekomen in Nederland. Dat betekent dat die dag de eerste is waarop hij schoencadeautjes kan uitdelen. Sinterklaas heeft het op zijn aankomstdag behoorlijk druk met de intocht. Je kunt dus ook prima uitleggen dat het schoenzetten pas een week later, op 20 november 2021 begint. Het Sinterklaasjournaal begint tenslotte ook pas op maandag 15 november. Vanaf dat moment breekt de Sinterklaas-gekte echt los in ons land. Op school wordt gepraat over het Sinterklaas Journaal, over schoen zetten en cadeautjes. Vanaf dat moment kun je dus niet achterblijven.

Vanaf welke leeftijd schoen zetten?

Sinterklaas is onder peuters en kleuters enorm populair. Dat je jouw kindjes van die leeftijd hun schoen laat zetten, is dus logisch. Maar vanaf welke leeftijd laat je je kind een schoen zetten? Als baby krijg je kindje er nog niks van mee. Maar zijn er oudere broertjes en zusjes? Dan is het logisch om je baby ook een cadeautje namens de Sint te geven. Een vaste leeftijd is er voor het schoen zetten niet. Een mooie regel om aan te houden is: alle kinderen zetten hun schoen zodra het oudste kindje 2 of 3 is. Vanaf die leeftijd krijgt het oudste kind het hele Sinterklaas-ritueel echt mee. Betrek de jongere kinderen er dan ook bij, want waarom zou Sinterklaas hen overslaan? Andersom ga je door met schoenzetten totdat het jongste kindje niet meer gelooft.

Hoe vaak schoencadeautjes?

Je schoen zetten, hoe vaak mag dat eigenlijk? Sinterklaas heeft natuurlijk geen tijd om elke nacht cadeautjes langs te brengen. Sommige kindjes zetten toch elke avond hun schoentje. Maar dan is het elke ochtend spannend of er wel of geen verrassing in zit. Sommige kinderen zijn dol op die spanning en kunnen ook met teleurstellingen omgaan. Is dat voor jouw kind te veel van het goede? Spreek dan af hoe vaak er schoencadeautjes in de schoen verschijnen. De meeste ouders laten hun kind 1 a 2 keer per week de schoen zetten. Dat kan bijvoorbeeld een keer in het weekend zijn en een keer van dinsdag op woensdag. Vind jij dit te vaak? Dat is helemaal prima! Laat jouw kind dan alleen op zaterdag zijn of haar schoen zetten. Een keer per week een schoencadeautje is meer dan genoeg. Een weekenddag is ideaal, want dan krijgt het schoenzet ritueel én het cadeautje de volledige aandacht.

Welke cadeautjes doe je in de schoen?

Schoencadeautjes zijn kleine cadeautjes, zowel in formaat als in prijs. Ga dus voor klein en goedkoop. Een schoencadeautje is leuk omdat het een verrassing is en hoeft daarom niet duur of groot te zijn. Zeker als jouw kind de schoen vaak mag zetten (2x per week of vaker), doe je er goed aan om de cadeaus klein te houden. Enkele ideeën voor schoencadeautjes:

 • Stickervel
 • Mandarijn
 • Snoep (pepernoten, chocolade munten, kikker of muis)
 • Vouwblaadjes
 • Een krijtstift om op het raam te tekenen
 • Een plak tattoo
 • Gekleurde (bal)pen
 • Kleurplaat of dun kleurboekje
 • Iets nuttigs wat je kind toch al nodig had (pyjama, sokken, lunchbox, drinkbeker etc.)

Waar schoen zetten?

Traditioneel zet je je schoen bij de open haard. Sinterklaas en Piet kunnen dan eenvoudig naar binnen om een schoencadeautje achter te laten. Vandaag de dag hebben de meeste huizen geen open haard meer. Waar ga je dan je schoen zetten? De keuze is enorm, maar kies wel voor een vaste plek. Het kan bij de achterdeur zijn, maar ook bij een kartonnen neoschoorsteen, bij de schouw, in de keuken of naast de bank. Die plek kun je leuk inrichten met wat stro, een Sinterklaas-poppetje of -foto en andere gezellige dingen. Je kind weet zo precies waar hij zijn schoen moet zetten en waar hij naar cadeaus kan zoeken. Ook is het een leuke plek voor een schoenzet ritueel, waarmee je het zetten van de schoen nog net wat specialer maakt voor de kinderen.

Schoen zetten, ideeën om het leuker te maken

Bedenk een vast ritueel voor het schoen zetten. Met deze ideeën duurt het schoen zetten langer en maak je er een echt feestje van. Zo beleeft je kind Sinterklaas op de leukste manier mogelijk. Enkele tips om schoen zetten leuk te maken:

 • Wacht niet tot het moment dat je kind al naar bed moet, hij of zij is dan te moe om de aandacht erbij te houden.
 • Studeer de leukste Sinterklaas-liedjes in en laat elk kindje er een uitkiezen om te zingen voor Sint en zijn Pieten.
 • Leg iets leuks neer voor Sinterklaas, zoals een tekening of een gezamenlijk gemaakt gedicht.
 • Leg ook namens Sint en Piet eens iets leuks neer voor jouw kind: een bedankbriefje, (nep) voetsporen, een verloren stukje jute zak of gevallen pepernoten.

Met bovenstaande ideeën voor het schoen zetten zorg je voor meer interactie. Daarmee komt de Sinterklaas traditie echt tot leven. Je kindje vindt sporen van Sint en Piet en twijfelt er geen moment aan dat zij het waren die de schoencadeautjes hebben achtergelaten. Dat is niet alleen genieten voor je kind, maar ook voor jullie als ouders! Houd de camera maar klaar en geniet van het schoen zetten de komende tijd.

Lees ook: Spelregels Sinterklaasspel, dobbelspel met 3 rondes

Lees ook: Hoeveel Sinterklaas cadeaus per kind?