Sinterklaas vieren met 1 kind

Dit bericht delen:

Geen groot gezin, wel een groot feest! Hoe vier je Sinterklaas met 1 kind en maak je er wat leuks van? Gelukkig is dat niet moeilijk. Lees hier hoe je van pakjesavond een succes maakt, ook als jouw kind enig kind is.

Pakjesavond vieren met 1 kind

Ook voor een enig kind is Pakjesavond een leuke avond. Maak er een groot feest van. Ga jij Sinterklaas vieren met 1 kind? Doe dan zelf mee aan de leukste Sinterklaas activiteiten! Ga eerst samen bakken: pepernoten, speculaas of cupcakes. Dit hoeft niet moeilijk te zijn, want er zijn kant-en-klare cupcake pakketten. Het huis ruikt heerlijk als het in de oven staat. Dat draagt direct bij aan de gezellige sfeer. Over sfeer gesproken: zorg voor genoeg decoratie in de woonkamer. Zet ook een toepasselijk muziekje op en vergeet de kaarsen niet. Ook leuk is om samen een winterse maaltijd te nuttigen voordat de cadeautjes uitgepakt worden. Zo leef je samen met je kind naar het hoogtepunt van pakjesavond toe.

Sinterklaas cadeautjes uitpakken met 1 kind

En dan is het zover: de cadeautjes mogen worden uitgepakt. Ben je bang dat Sinterklaas vieren met 1 kind snel voorbij is? Dat hoeft niet! Maak het uitpakken van de cadeaus tot een gezellig (en lang) moment. Je kind heeft geen broertjes en zusjes, maar is vast niet de enige die blij wordt van pakjes. Leg ook cadeautjes neer voor jezelf en je eventuele partner. Zijn er huisdieren? Ideaal! Geef ook hen een pakje, bijvoorbeeld een snoepje of speeltje.

Leg niet alleen cadeautjes neer, maar ook gedichten of opdrachten. Dit zorgt voor afwisseling. Er worden niet alleen pakjes opengescheurd, maar er wordt ook gelezen en gelachen. Bij opdrachten kun je denken aan: “zing een sinterklaasliedje voordat je dit pakje uitpakt” of “beeld een sinterklaasliedje uit en pas als het geraden is, mag je uitpakken”.
Een speurtocht door het huis is ook leuk. Zorg voor aanwijzingen, zodat je kind uiteindelijk het cadeautje vindt dat ergens in huis verstopt is. Dit kost wat meer tijd dan een standaard cadeautje en breekt de avond lekker.

Sinterklaas surprises met 1 kind

Is jouw kind creatief? Dan is het leuk om Sinterklaas surprises voor elkaar te maken. Lootjes trekken met 1 kind is lastig, maar je kunt nog steeds een surprise voor elkaar maken. De verrassing is dan niet wie wie heeft, maar wel wat er gemaakt wordt en wat erin zit. Voor creatieve kinderen zijn Sinterklaas surprises een leuke manier om naar pakjesavond toe te leven. Hopelijk ben jij als ouder net zo creatief als je kind!

Sinterklaas tradities voor je kind

Maak een ritueel dat niet alleen om cadeautjes draait, maar vooral om gezelligheid. We noemden het al: bak zelf pepernoten of cupcakes en eet een winterse maaltijd. Maar ook het kijken van een Sinterklaasfilm kan erbij horen. Dat mag best elk jaar dezelfde zijn, want zo wordt het echt een traditie. Ga je volgend jaar weer Sinterklaas vieren met 1 kind? Herhaal dan zo veel mogelijk activiteiten, zodat je kind na een paar jaar precies weet wat Sinterklaas vieren bij jullie thuis betekent.

Familie en vrienden betrekken bij Sinterklaas

Sinterklaas is een echt familiefeest, maar dat betekent niet dat je het alleen met familie mag vieren. Heeft je kind vriendjes of vriendinnetjes die ook enig kind zijn? Misschien kunnen jullie pakjesavond samen vieren. Zo liggen er extra veel cadeautjes en kunnen de kinderen direct samen met hun nieuwe speelgoed spelen.

Ook andere familieleden, zoals opa’s, oma’s, tantes, neefjes en nichtjes kunnen de woonkamer goed vullen. Probeer het eens een jaartje uit en kijk hoe het vieren van Sinterklaas met een grotere groep bevalt. Volgend jaar kun je het altijd weer met je gezin vieren.